VOS MEDIATOR - POSREDNIK KOME SE VERUJE  

NAJČEŠCA POSTAVLJANA PITANJA PRI IZDAVANJU NEPOKRETNOSTI

1. KOJE SU NAJBOLJE LOKACIJE ZA ŽIVOT U BEOGRADU?

Predlažemo da iznajmite kuću ili vilu u rezidencijalnim delovima grada kao što su Senjak i Dedinje, naročito ako ste sa porodicom i ukoliko bi ste želeli da živite u kraju sa puno zelenila. Prednost ovih lokacija pored puno parkova je i dobra povezanost sa centrom grada, blizina internacionalnih škola kao i kvalitet vazduha s obzirom da se radi o jednoj od najviših tačaka grada Beograda.Takodje treba reći da se najveći broj diplomata odlučuje da iznajmljuje stanove i kuće upravo na ovim lokacijama.Iznajmiti vilu ili luksuzan stan u ovom delu grada je pun pogodak.

Ukoliko zelite da iznajmite luksuzan stan a volite život u urbanijem delu grada odlučite se za centar grada Beograda (pre svega za deo oko Knez Mihajlove ulice zatim stari deo grada Dorćol, i Vračar). Prednost urbanog života jeste upravo blizina kafića (po kojima je Beograd i poznat) restorana,pozorišta,bioskopa ali i parkova od koji su najlepši Kalemegdanski i Tasmajdanski i na kraju blizina reka Save i Dunava.

Ako se odlučite da budete vrlo blizu poslovnog centra grada, preporučujemo Novi Beograd, Bežanisku Kosu i Zemun.Prednost ovih delova grada jesu i blizina reka Save i Dunava kao i dobra komunikacija sa centrom grada.Veliki broj novih zgrada i stanova za iznajmljivanje i prodaju postoji na Novom Beogradu dok su Bežaniska kosa i Zemun pretežno delovi grada na kojima su izgradjene kuce (tipske).

Vrlo traženi su i manje atraktivni delovi grada, kao što su Voždovac i Crveni krst (veliki broj novih stanova za izdavanje i prodaju je danas na trzištu na lokacijama kao što su Crveni krst i Vozdovac) i Banovo brdo (posebno izdvajamo ovaj deo grada gde za vrlo pristojan novac možete iznajmiti odličnu kuću i naći sve što ima i na Senjaku i Dedinju .Prednost Banovog Brda jeste i najveći beogradski park Košutnjak).

2. KOJE SU NAJBOLJE LOKACIJE ZA SEDIŠTE MOJE FIRME U BEOGRADU?

Predlažemo da iznajmite ili kupite svoj poslovni prostor u novom poslovnom delu Beograda poznatijem kao Novi Beograd.Dobra komunikacija sa centrom grada ,auto putem i Beogradskim aerodromom čini Novi Beograd odličnim poslovnim ambijentom.Veliki broj novih poslovnih i stambenih zgrada i stanova za iznajmljivanje i prodaju postoji na Novom Beogradu.Nove zgrade su uglavnom sa 24h obezbedjenjem i parkingom.Ukoliko želite da napravite pauzu za vreme posla najpoznatiji beogradski restorani splavovi na reci imaće čast da vas ugoste.

U rezidencijalnim delovima grada kao što su Senjak i Dedinje, postoje uglavnom kuće koje su adaptirane za poslovni prostor i mogu se dati u zakup ili prodati što samo po sebi daje prednost jer imate neograničenu mogućnost parkinga a nalazite se u jako mirnom delu grada.Iznajmiti vilu ili kuću za rad u ovom delu grada je pun pogodak.

Ukoliko želite da iznajmite ili kupite luksuzno adaptiran stan u kancelarije , poslovnu zgradu ili poslovni prostor i da budete u centru zbivanja okruženi svim državnim institucijama odlučite se za centar grada Beograda (pre svega za deo oko Knez Mihajlove ulice a zatim i stari deo grada Dorćol i Vračar). Iako je parking glavni problem svakog centra grada pa i Beograda potražite poslovne zgrade sa svojim parkingom ,moguce ih je naci.

3. KAKAV JE NAČIN PLAĆANJA KIRIJE PRILIKOM IZDAVANJA-ZAKUPA NEKRETNINE?

Način plaćanja je stvar dogovora zakupca i zakupodavca , najčešće je plaćanje mesečno,tromesečno,šestomesečno ili godišnje plaćanje zakupnine unapred.

4. DA LI SE OSTAVLJA SIGURNOSNI DEPOZIT Da?

Da. Uglavnom u visini jedne mesečne zakupnine, zbog sigurnosti Zakupodavca da će se sanirati eventualne štete nastale u nekretnini, kao i zbog izmirenja obaveza – plaćanja svih računa proisteklih iz korišćenja nekretnine a sve u skladu sa ugovorom o zakupu predmetne nekretnine.

5. KOLIKI JE ROK TRAJANJA UGOVORA?

Ugovor o zakupu se sklapa najčečće na period od 1 do 4 godine, uz moguć otkazni rok od najčešće mesec dana do dva meseca.

6. KO JE OBVEZNIK PLACANJA POREZA PRI IZDAVANJU NEPOKRETNOSTI?

  • Kada fizičko lice izdaje nekretninu pravnom licu obveznik poreza na prihod od nepokretnosti je zakupac,poreska uprava na opštini na kojoj se nekretnina nalazi odredjuje iznos poreza.
  • Kada fizičko lice izdaje nekretninu diplomatskom predstavništvu odnosno licu koje je oslobodjeno plaćanja poreza, obveznik poreza na prihod od nepokretnosti je zakupodavac, poreska uprava na opstini na kojoj se nekretnina nalazi odredjuje iznos poreza.
  • Kada fizičko lice izdaje nekretninu fizičkom licu, obveznik placanja poreza je zakupodavac, poreska uprava na opštini na kojoj se nekretnina nalazi odredjuje visinu poreza.
  • Kada pravno lice izdaje nekretninu pravnom licu ,izdaje se faktura sa iznosom dogovorene zakupnine sa pripadajucim pdv-om.

7. KOLIKA JE AGENCIJSKA PROVIZIJA PRI IZDAVANJU-ZAKUPU NEPOKRETNOSTI?

Agencijska provizija za usluge posredovanja prilikom izdavanja/zakupa nepokretnosti iznosi jednu mesečnu zakupninu od dogovorene cene zakupa.

8. KO PRAVI UGOVOR O ZAKUPU?

Ugovor o zakupu je obaveza agencije koja je i posrednik u poslu .Ugovor je najčešće dvojezičan na engleskom i srpskom jeziku.

9. PRIMOPREDAJA NEPOKRETNOSTI

Primopredaja nepokretnosti:

  • Nakon potpisivanja ugovora o zakupu nepokretnosti i isplate dogovorene zakupnine sačinjava se inventar lista koja sadrži sve pojedinosti koje su vezane za stanje nepokretnosti i namestaja i stvari u stanu.Obe ugovorne strane potpisuju inventar listu nakon čega se moze pristupiti predaji ključeva .

 
       
  O nama    Komercijalne    Rezidencijalne   Investicije    Servisi   FAQ   Kontakt